Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Alkoholhoz társuló betegségek képes leírás - Alkoholizmus.tlap.hu
részletek »

Alkoholhoz társuló betegségek - Alkoholizmus.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: alkoholizmus.tlap.hu » Alkoholhoz társuló betegségek
Keresés
Találatok száma - 12 db
 Alkoholizmus  a szakorvos szemével

Alkoholizmus a szakorvos szemével

A MyPIN portál már foglalkozott az alkoholizmus témakörével egy magát gyógyultnak érző beteg szemszögéből. Most a szakorvos szemszögéből szeretnénk láttatni a kérdést. Dr. Birkás Dezső, pszichiáter szakorvos. A Semmelweis Egyetem, Kútvölgyi Klinikai Tömb, Pszichiátriai Klinikai Csoportjának munkatársa, egyetemi oktató, neki tettük fel a kérdéseket

Alkohol elvonási tünetek

Alkohol elvonási tünetek

Az alkoholizmus igen jelentős népegészségügyi probléma, és neurobiológiai (idegrendszeri) faktorok is közrejátszanak abban, hogy az egyén hajlamos-e a hozzászokásra. Az alkoholfüggőség egyértelmű jele, ha elvonási tünetek mutathatók ki a krónikus alkoholista szervezetében az alkoholbevitel felfüggesztése, abbahagyása után emberben és kísérleti állatokban egyaránt.

Alkohol és a rák

Alkohol és a rák

Amerikai és japán kutatók felfedezték, hogy azoknak az ázsiaiak, akiknek az arca kipirul az alkoholfogyasztás hatására, nagyobb az esélyük a nyelőcsőrák kialakulására - állítják a szerdai médiajelentések.

Alkohol okozta májbetegségek

Alkohol okozta májbetegségek

Általánosan ismert, hogy a rendszeres, túlzott mértékű alkoholfogyasztás jelentősen károsítja a máj működését. Általában a krónikus alkoholisták 40-50 százalékában fejlődik ki a májzsugor klinikai képe, amely mintegy 10-15 évig tartó napi 60-80 gramot meghaladó, rendszeres alkoholfogyasztás következtében alakul ki.

Az alkoholizmus ortopédiai vonatkozásai

Az alkoholizmus ortopédiai vonatkozásai

A túlzott alkoholfogyasztás közismerten súlyos károsodásokat okoz szervezetünkben. A Konzílium 2.0 e havi jelentkezésében, ezekről a hatásokról, következményeikről szeretnénk bővebben írni. Természetesen a Menta blogja a mozgásszervi elváltozásokra helyezi a fő hangsúlyt. Rögtön az elején két csoportra is bontanám a kérdéskört. Az egyik az akut etiles intoxicatio ( értsd ezalatt: alapos részegség), a másik a huzamosabb időn keresztül tartó, rendszeres, jelentős mennyiségű alkoholos ital fogyasztása ( krónikus alkoholizmus). Egyes vélemények szerint napi 1-2 üveg sör rendszeres elfogyasztása már kimeríti az alkoholizmus fogalmát, de a diagnózis kimondásához multidisciplináris ( legfőképpen belgyógyászat, pszichiátria) vizsgálatok is szükségesek.

Delírium tremens

Delírium tremens

Az alkoholizmusból nem lehet meggyógyulni, csak leszokni, leállni, minél tovább megállni hogy ne igyál,s ha lehet, többé sosem, egy kortyot sem egy konyakos meggyet sem! Ezt sajnos a gyógyszerek, a kis és nagycsoportos foglalkozások sem oldják meg. Főleg olyannak mint én voltam, aki "csak " azért ivott , hogy a depressziós tüneteit csökkentse.

Elbutulás, alkoholos demencia

Elbutulás, alkoholos demencia

Az alkohol közvetlenül és közvetve, azonnal gátolja az agyműködést, de közvetve is, miután a máj lebontása nem képes lépést tartani a bevitt mennyiséggel. Számtalan vicc szól az alkohol butító hatásáról, ami azonban a valóságban korántsem olyan derűs. Az idegrendszeri károsodás, egy nagyon meghatározott agyi terület zavara miatt a rövidtávú megjegyző emlékezet sérül. Tipikusan iszákos-betegség ez a Korsakoff-szindrómaként ismert betegség, különösen alultáplált, B-vitamin hiányos alkoholistáknál. Az idegkárosodás már az ideggondozó feladatkörébe tartozik, B1-vitamin adagolása szükséges, a kezelés elmaradása miatt a kór végzetes lehet. Az általános alkoholos elbutulás nem fordítható vissza, de megállítható.

Emlőrák

Emlőrák

Köztudott dolog, hogy a terhesség alatt szedett káros anyagok jelentősen növelik a magzat károsodásának esélyét, s gyakran vezetnek születési rendellenességekhez. Ám a káros hatás később, a tinédzser korban is jelentkezhet az utódoknál - állítják a Lombardi Cancer Center (Georgetown University, Usa) kutatói.

Magas vérnyomás, hypertonia

Magas vérnyomás, hypertonia

Az alkohol emeli a vérnyomást. Hosszútávon pedig elősegíti mindazon betegségek - többek között szívinfarktus, agyvérzés - kialakulását, amelyeknek a magas vérnyomás rizikófaktora. A vérnyomáscsökkentő gyógyszerek felírása nagyon fontos tehát, de az alkoholizálás abbahagyása után, ha más oka nem volt, lehet, hogy teljesen rendeződik a vérnyomás, és abba kell hagyni a gyógyszerszedést.

Hirdetés
Miért veszélyes?

Miért veszélyes?

A túlzott alkoholfogyasztás, azaz minden olyan jellegű alkoholfogyasztás, mely gyors lerészegedéssel, avagy hosszú ideig tartó ittas állapottal jár, magában hordozza a súlyos szociális, pszichológiai és fizikai károsodás veszélyét, ezért kerülendő.

Szenvedélybetegségek A-tól Z-ig

Szenvedélybetegségek A-tól Z-ig

Hazánkban az alkoholfogyasztás, ezen belül az égetett szeszes italok fogyasztása jelentette a legsúlyosabb problémát az elmúlt években. Igaz, ma már nem az első helyen állunk a világranglistán, de meg mindig az 'előkelő' harmadik-negyedik helyen tudhatjuk magunkat állítja dr. Takách Gáspár, az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet addiktológusa, osztályvezető főorvos.

Töltse ki az alkoholizmus tesztet

Töltse ki az alkoholizmus tesztet

Nem biztos a dolgában? Töltse ki Ön is az alkoholizmus tesztet! A tesztet a John Hopkins Egyetem orvosai fejlesztették ki, annak meghatározására, hogy kitöltőjük alkoholizmusban szenved-e. Pár percet megér...

Tuti menü