Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Az alkoholról és az alkoholizmusról hírek, cikkek képes leírás - Alkoholizmus.tlap.hu
részletek »

Az alkoholról és az alkoholizmusról hírek, cikkek - Alkoholizmus.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: alkoholizmus.tlap.hu » Az alkoholról és az alkoholizmusról hírek, cikkek
Keresés
Találatok száma - 29 db
5 durva testi tünet az alkoholtól

5 durva testi tünet az alkoholtól

Az Amerikai Tudományos Fejlesztési Alapítvány (Aaas) munkatársai összeállítottak egy kis útmutatót, ami az alkohol testre gyakorolt hatásait foglalja össze. A szakértők remélik, ezzel némileg elvehetik a bulizó tinik kedvét az alkoholtól, amelynek káros hatásai nagyban felülmúlják az élvezeti értéket.

A hajléktalanok alkoholizmusa

A hajléktalanok alkoholizmusa

A hajléktalanok rehabilitációjánk legngyobb akadálya az alkoholizmus. Fontos ezért ismerni az otthontalanok alkohol fogyasztási szokásait. A Bmszki Orvosi Krízis Szolgálatán, ami egy ápolási és krónikus belgyógyászati osztály, véletlenszerűen kiválasztva 50 hajléktalan férfi beteget vizsgáltunk a Dsm-Iv-Tr alkoholizmusra vonatkozó diagnosztikai kritériumai szerint, mindegyikük megválaszolta az AUDIT 10 kérdőív tíz ill. a Cage-Abba teszt négy kérdését. Emellett felvettük azt is, hogy milyen típusú alkoholt fogyasztanak.

A másnaposság ellen

A másnaposság ellen

Nagyon hasznos, ha minden egyes pohár alkohol mellé megiszunk egy pohár vizet is. Ez sem csodaszer, de némileg ellensúlyozza az alkohol dehidráló hatását. Van, aki a siacu-masszázsra esküszik, mások a fejesugrásra hideg vizes medencébe. Megint másoknak a néhány forró zuhany utáni szunyókálás segít (a kettő néha egyszerre is megy).

A másnaposság mítoszai

A másnaposság mítoszai

A másnaposság a szervezet válasza arra, hogy túl sok alkohollal mérgezték. A masszív ivás károsítja az idegrendszert, megzavarja az agyi hírvivő molekulákat, így fejfájást, szédülést és hányingert vált ki. Emellett a fokozott vizelet-elválasztás következtében gyakran ki is száradunk. Az egyensúlyvesztés másnapi ára a hasogató fejfájás, a fáradtság, a száraz száj, az émelygő gyomor - és a gyenge immunrendszer is.

Alkoholista muslicák

Alkoholista muslicák

Heberlein munkacsoportja évek óta az alkoholra adott válasz és a függőség genetikai hátterét vizsgálja légymodellen. Korábbi tanulmányukban leírták a legyek "happy hour"-génjét, ami a legyeket fogékonnyá teszi az alkohol nyugtató hatására. Heberlein meg van győződve arról, hogy a legyeket jól lehet használni az emberben lezajló folyamatok megértésében. Állítása szerint lenyűgözte, amikor tapasztalta, a muslicák mennyire összetett döntésekre képesek az alkohol reményében.

Alkoholizmus - Dr. Tihanyi István

Alkoholizmus - Dr. Tihanyi István

A WHO az alkoholizmust egyértelműen olyan betegségnek nyilvánította mely a állapot súlyosságától függő, testi és lelki tünetekkel jelentkezik. A betegség elejét alkohol-toleranciafokozódás (egyre növekvő alkoholfogyasztás ugyanolyan hatás kiváltására) jellemzi, majd az előrehaladott stádiumba, a tolerancia jelentős csökkenése követi. Alkohol hiányában megvonási tünetek jelentkeznek (ez különbözteti meg az alkoholizmust az iszákosságtól). A lelki tünetek között fellelhetjük a kontrollvesztést (mértéktelen ivászatot). Az alkoholizmus könnyebben alakul ki nőknél, ennek ellenére férfiaknál gyakrabban fordul elő (4:1 arányban). Magyarországon kb. 1.000.000 alkoholbeteg van.

Alkoholizmus - Kislexikon

Alkoholizmus - Kislexikon

az alkoholmérgezésnek krónikus alakja, mely leginkább középkorú és rossz életviszonyok közt élő embereknél, a szeszes italok túlságos és folytonos élvezete következtében jő létre. Az A. nem hagyja épen az organizmusnak egyetlen részét sem; kezdődik a gyomor és belek hurutjával, mely jellemző reggeli hányással jár; majd a máj zsírosodik el, véredénytágulatok (rezes orr), az agybeli edények elmeszesedése következik be mely utóbbi gyakran gutaütéshez is vezet.

Alkoholizmus - Wikipédia

Alkoholizmus - Wikipédia

Míg az alkohol fogyasztása szükséges az alkoholizmus kialakulásához, nem jelzi előre az alkoholizmus kialakulását. Az alkoholizmus kialakulásához szükséges mennyiség és gyakoriság mindenkinél különbözik. Továbbá, bár az alkoholizmussal járó biológiai mechanizmusok még nem teljesen ismertek, több rizikófaktort azonosítottak már, köztük a társadalmi környezetet, érzelmi egészséget és genetikai hajlamosságot.

Alkoholizmus teszt

Alkoholizmus teszt

Alkoholizmuson a rendszeres (napi) és/vagy nagymennyiségben történő alkoholfogyasztást értjük. Eszerint két formája van. Az első a függőség, ami mindennapos, és egyre nagyobb mennyiségű alkoholizálást jelent, és jellemző a napközbeni ivászat is. Nem feltétlen jár részegséggel! A tesztet a John Hopkins Egyetem orvosai fejlesztették ki, annak meghatározására, hogy kitöltőjük alkoholizmusban szenved-e.

Hirdetés
Alkoholpszichológia

Alkoholpszichológia

16-és 30 év közötti testek alkoholmámorban úszva vonaglanak egy monoton ütemre - a nemek rég eltűntek, lány mászik lányra, fiú fiúra, néhol pedig ligthos gruppencsoportok alakulnak, akik félreérthetetlenül dörgölődznek egymáshoz.

Az alkohol és a dohányzás

Az alkohol és a dohányzás

A vizsgálat igazolta, hogy az alkoholról való leszokás alatt a dohányosoknál és a nem dohányosoknál is javult a szellemi képesség - a nem dohányzók ugyanakkor nagyobb fejlődést mutattak a tesztek többsége szerint. Az összefüggés a zavaró tényezőként ható kor és iskolázottság figyelembevételével is megmaradt.

Az alkoholista gén

Az alkoholista gén

A Virginia Egyetem legújabb kutatási adatai segíthetnek megmagyarázni, miért súlyosabbak egyes emberek alkoholfüggőségi problémái a többi betegénél. Az Uva kutatásai szerint az Alc6A4 szerotonin-szállító gén igen nagy szerepet játszik az alkoholfüggőségben szenvedők ivási szokásainak meghatározásában.

Az alkoholizmusról általában

Az alkoholizmusról általában

Míg az alkohol fogyasztása szükséges az alkoholizmus kialakulásához, nem jelzi előre az alkoholizmus kialakulását. Az alkoholizmus kialakulásához szükséges mennyiség és gyakoriság mindenkinél különbözik.

Az alkoholkultúráról

Az alkoholkultúráról

Világviszonylatban (ahol feljegyzik) az italozók egyharmada fiatal, 18-24 éves, és míg régen a kocsma, és az otthoni töltögetés is kizárólag a férfiak kiváltsága volt, ma egyre több nő nyúl pohárért. Az alkohol élvezete nem rossz szokás - jelenség, ami volt, van és lesz. Tehetünk bármit, ez már mélyen a köztudatban van, és csak rövidlátó elmék állíthatják azt, hogy végleges, fekete-fehér megoldás bármikor is előállhat ezen a téren. De mindenekelőtt hadd szemléltessem ezt egy keményen számszerűsíthető, elsőre ugyan csak látszólagosan szigorú bizonyítékkal, de ahogy majd később látni fogjuk, eléggé jellemzővel és kifejezővel.

Az alkoholról részletesen

Az alkoholról részletesen

Röviden és találóan az öl, butít és nyomorba dönt jelzőkkel lehet a leginkább körülírni a következményeit, melynek kialakulásával sokan foglalkoztak és foglalkoznak ma is.Általánosságban megegyeznek a vitázók abban, hogy az alkohol fogyasztással az ember hiányérzetét szeretné pótolni, egy eszköznek tekinti az italt, amely kiszabadítja a jelenlegi hangulatából.

Erőszakossá tesz az alkoholizmus

Erőszakossá tesz az alkoholizmus

Az alkohol sokszorosára növeli az erőszakra való hajlamot - állapította meg egy svéd kutatás. Ez nem feltétlenül újdonság, ám azt is megállapították, hogy a tudatmódosító szerek mezőnyében az alkohol kiemelkedően magasabban emeli meg az esetleges erőszak lehetőségét, mint egyéb szerek.

Ezt a pohárkát...

Ezt a pohárkát...

Amikor már az életébe annyira beletartozik a pia, hogy befolyásolja azt. Erről beszélhetünk már akkor is, ha valaki csak naponta két sört iszik meg. Egész nap egy kortyot sem iszik, de tudja, hogy ha hazaér, már nem kell vezetnie, és ott van a söröcske, amit kiszisszenthet, aztán a másodikat is, utána már alhat. Nem veri meg az asszonyt, nem üvölt a gyerekkel, csak egyszerűen a részévé válik a napjainak az alkohol...

Tuti menü