Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Alkoholizmus linkgyűjtemény linkjeinek képes leírásai - keresés a linkek között
részletek »

Alkoholizmus képes leírás

Képes leírás

Itt vagy: alkoholizmus.tlap.hu » Képes leírás
Keresés
Találatok száma - 81 db
 Alkoholizmus  a szakorvos szemével

Alkoholizmus a szakorvos szemével

A MyPIN portál már foglalkozott az alkoholizmus témakörével egy magát gyógyultnak érző beteg szemszögéből. Most a szakorvos szemszögéből szeretnénk láttatni a kérdést. Dr. Birkás Dezső, pszichiáter szakorvos. A Semmelweis Egyetem, Kútvölgyi Klinikai Tömb, Pszichiátriai Klinikai Csoportjának munkatársa, egyetemi oktató, neki tettük fel a kérdéseket

12 tévhit a másnaposságról

12 tévhit a másnaposságról

Szinte mindenki lőtt már túl a célon, legalábbis ami az alkoholivást illeti - ha máskor nem is, de felelőtlen tinédzserkorában biztosan. Nem szégyen bevallani: lerészegedni, de legalábbis a szalonspiccnél többet inni sokszor nem nehéz, egyes italok csak úgy itatják magukat. Az ilyen helyzetek olykor mulatságosak, olykor tanulságosak, a másnap viszont leginkább csak emlékezetes és rémisztő.

5 durva testi tünet az alkoholtól

5 durva testi tünet az alkoholtól

Az Amerikai Tudományos Fejlesztési Alapítvány (Aaas) munkatársai összeállítottak egy kis útmutatót, ami az alkohol testre gyakorolt hatásait foglalja össze. A szakértők remélik, ezzel némileg elvehetik a bulizó tinik kedvét az alkoholtól, amelynek káros hatásai nagyban felülmúlják az élvezeti értéket.

A fiatalok alkoholfogyasztása

A fiatalok alkoholfogyasztása

Miközben a felnőtt lakosság körében a jelek szerint normalizálódik az alkoholfogyasztás Nagy Britanniában, a szigetországban és Németországban is szabályos ivászatverseny folyik a fiatalok között. A -sportverseny- egészen a teljes eszméletvesztésig folyik.

A hajléktalanok alkoholizmusa

A hajléktalanok alkoholizmusa

A hajléktalanok rehabilitációjánk legngyobb akadálya az alkoholizmus. Fontos ezért ismerni az otthontalanok alkohol fogyasztási szokásait. A Bmszki Orvosi Krízis Szolgálatán, ami egy ápolási és krónikus belgyógyászati osztály, véletlenszerűen kiválasztva 50 hajléktalan férfi beteget vizsgáltunk a Dsm-Iv-Tr alkoholizmusra vonatkozó diagnosztikai kritériumai szerint, mindegyikük megválaszolta az AUDIT 10 kérdőív tíz ill. a Cage-Abba teszt négy kérdését. Emellett felvettük azt is, hogy milyen típusú alkoholt fogyasztanak.

A házisasszony alkoholizmusa

A házisasszony alkoholizmusa

A munkanélküli nő - háziasszony a nap folyamán kezd inni amíg a házi munkát végzi vagy várja az éjjelt hogy a család lefeküdjön aludni. Titkolja ezt a férjétől és a gyermekeitől. A nők alkoholizmusa viszonylag hosszú ideig rejtve marad. Ő elrejti az alkoholt, így a család tudomásul veszi, hogy valami történik vele, de nem tudja, mi. Ez addig tart, amíg az alkoholfogyasztás problémája nem válik nyilvánvalóvá. A családtagok, szembesülve az alkoholizmussal, gyakran nem tudják mit tegyenek. Néhányan az alkoholizmusra inkább mint erkölcsi-etikai problémára néznek nem pedig betegségre, ami további zavart okozhat a családi kapcsolatokban. Még magányosabbá válik a család és a barátok körében,

A magzatra gyakorolt hatása

A magzatra gyakorolt hatása

Sowell munkacsoportja 61 gyermek agyáról készített MRI-felvételt, közülük 21 volt terhesség alatt metamfetaminnak és alkoholnak kitéve, 13 nagy mennyiségű alkoholnak, míg 27 esetben semmilyen károsító ágens nem szerepelt. A vizsgálat számos méret- és alakváltozást mutatott ki, az élvezeti szertől függően: a metamfatemin okozta károsodás az alkoholéhoz hasonló, csak jóval intenzívebb. Az elváltozások funkcionális jelentőségét IQ-teszt segítségével erősítették meg.

A másnaposság ellen

A másnaposság ellen

Nagyon hasznos, ha minden egyes pohár alkohol mellé megiszunk egy pohár vizet is. Ez sem csodaszer, de némileg ellensúlyozza az alkohol dehidráló hatását. Van, aki a siacu-masszázsra esküszik, mások a fejesugrásra hideg vizes medencébe. Megint másoknak a néhány forró zuhany utáni szunyókálás segít (a kettő néha egyszerre is megy).

A másnaposság mítoszai

A másnaposság mítoszai

A másnaposság a szervezet válasza arra, hogy túl sok alkohollal mérgezték. A masszív ivás károsítja az idegrendszert, megzavarja az agyi hírvivő molekulákat, így fejfájást, szédülést és hányingert vált ki. Emellett a fokozott vizelet-elválasztás következtében gyakran ki is száradunk. Az egyensúlyvesztés másnapi ára a hasogató fejfájás, a fáradtság, a száraz száj, az émelygő gyomor - és a gyenge immunrendszer is.

Hirdetés
A nehezen leszokók programja

A nehezen leszokók programja

Ha Te is úgy érzed, hogy az életed újra kiegyensúlyozott és boldog lehetne, ha lennének eszközeid arra, hogy legyőzd az alkoholt/drogot, akkor érdemes még pár percig tovább olvasnod. Itt végre megismerheted azokat a technikákat, melyek segítségével az életed újra kiegyensúlyozott és boldog lehet alkohol vagy drogok nélkül. Ráadásul mindvégig a Te kezedben marad az irányítás, és nem kell kiszolgáltatottnak érezned Magad sem a hozzátartozóiddal, sem pedig a szakemberekkel szemben!

A stresszoldás csodálatos hatása

A stresszoldás csodálatos hatása

Segítünk a hozzánk fordulók feszültségét, sóvárgását egyéni és személyre szabott módszerekkel csökkenteni. Szeretnénk olyan tudást átadni, ami a mindennapokban hasznos a problémák leküzdésében. Ehhez tanfolyamok és tréningek, segítő beszélgetések is rendelkezésre állnak. Alkalmazott módszerek: autogén tréning, stresszoldás, imagináció, meditáció, előző életes utazás, tarot, hipnózis, addiktológiai konzultáció.

Aca

Aca

Üdvözlünk az Aca-ban. Az Anonim Felnőtt Gyermekek egy 12 Lépést és 12 Hagyományt követő program, amelyben olyan nők és férfiak vesznek részt, akik alkoholista vagy más módon rosszul működő családban nőttek fel. Találkozóinkat tiszteletteljes és biztonságos környezetben tartjuk, ahol megosztjuk egymással hasonló élményeinket. Felismerjük, milyen hatást gyakorolt ránk gyermekkorunk a múltban, és hogy ez miképpen befolyásolja életünket a jelenben.

Alkohol elvonási tünetek

Alkohol elvonási tünetek

Az alkoholizmus igen jelentős népegészségügyi probléma, és neurobiológiai (idegrendszeri) faktorok is közrejátszanak abban, hogy az egyén hajlamos-e a hozzászokásra. Az alkoholfüggőség egyértelmű jele, ha elvonási tünetek mutathatók ki a krónikus alkoholista szervezetében az alkoholbevitel felfüggesztése, abbahagyása után emberben és kísérleti állatokban egyaránt.

Alkohol és a rák

Alkohol és a rák

Amerikai és japán kutatók felfedezték, hogy azoknak az ázsiaiak, akiknek az arca kipirul az alkoholfogyasztás hatására, nagyobb az esélyük a nyelőcsőrák kialakulására - állítják a szerdai médiajelentések.

Alkohol okozta májbetegségek

Alkohol okozta májbetegségek

Általánosan ismert, hogy a rendszeres, túlzott mértékű alkoholfogyasztás jelentősen károsítja a máj működését. Általában a krónikus alkoholisták 40-50 százalékában fejlődik ki a májzsugor klinikai képe, amely mintegy 10-15 évig tartó napi 60-80 gramot meghaladó, rendszeres alkoholfogyasztás következtében alakul ki.

Alkoholista muslicák

Alkoholista muslicák

Heberlein munkacsoportja évek óta az alkoholra adott válasz és a függőség genetikai hátterét vizsgálja légymodellen. Korábbi tanulmányukban leírták a legyek "happy hour"-génjét, ami a legyeket fogékonnyá teszi az alkohol nyugtató hatására. Heberlein meg van győződve arról, hogy a legyeket jól lehet használni az emberben lezajló folyamatok megértésében. Állítása szerint lenyűgözte, amikor tapasztalta, a muslicák mennyire összetett döntésekre képesek az alkohol reményében.

Alkoholizmus - Dr. Tihanyi István

Alkoholizmus - Dr. Tihanyi István

A WHO az alkoholizmust egyértelműen olyan betegségnek nyilvánította mely a állapot súlyosságától függő, testi és lelki tünetekkel jelentkezik. A betegség elejét alkohol-toleranciafokozódás (egyre növekvő alkoholfogyasztás ugyanolyan hatás kiváltására) jellemzi, majd az előrehaladott stádiumba, a tolerancia jelentős csökkenése követi. Alkohol hiányában megvonási tünetek jelentkeznek (ez különbözteti meg az alkoholizmust az iszákosságtól). A lelki tünetek között fellelhetjük a kontrollvesztést (mértéktelen ivászatot). Az alkoholizmus könnyebben alakul ki nőknél, ennek ellenére férfiaknál gyakrabban fordul elő (4:1 arányban). Magyarországon kb. 1.000.000 alkoholbeteg van.

Tuti menü